Yedek Parça Tedarik Zincirinde Kamçı Etkisi

Yedek Parça Tedarik Zincirinde Kamçı Etkisi

tedarik1

Yedek Parça Tedarik Zincirinde Kamçı Etkisi

Ürün ve hizmetlerin ilk üreticiden son tüketiciye kadar yaptığı yolculuğu ifade eden tedarik zinciri aynı zamanda bilgi akışının da gerçekleştiği bir sistemdir. Bilginin akışı esnasında ortaya çıkacak olan sapmalar ve çelişkiler tüm zincir boyunca artarak ilerleyecek ve birbirleriyle sürekli iletişim halinde olan zincir üyelerine olumsuz olarak yansıyacaktır.

Bu durumu çocukken oynadığımız kulaktan kulağa oyununa benzetebiliriz. Birinci oyuncu tarafından söylenen cümle İlk kulaktan son kulağa genelde değişerek ulaşır ve son oyuncu ilk cümle ile alakası olmayan bir cümle telaffuz edebilir.

Tedarik zincirinde bir üyenin kendisinin altında yer alan üyeden aldığı talepler (siparişler) ile bu taleplere istinaden bir üstünde yer alan üyeye verdiği siparişler zincirde bilgi akışı olarak değerlendirilebilir. Bu sipariş alma ve verme işlemleri esnasında ortaya çıkabilecek aksaklık ve çarpıtmalar zincirin en altından en üstüne doğru dalga dalga artarak devam edecektir. Bu durum ileriye doğru savrulan bir kamçının dalgalanmasına benzetilerek literatürde Kamçı Etkisi (Bullwhip Effect) olarak tanımlanmıştır. Kamçı Etkisi başka bir ifade ile tedarik zincirinde talebin son müşteriden başlayarak, perakendeci, bayi veya yetkili servise, oradan ana firmaya ve oradan da tedarikçi ile onun tedarikçilerine kadar büyüyen dalgalar şeklinde gitmesini ifade eder.

Tedarik zincirinde bir basamaktan diğerine geçilirken meydana gelen bilgi sapması veya kaybı asıl stokların yanında yüksek miktarda emniyet stoklarına tutulması nedeniyle envanter maliyetlerinin yükselmesine, tedarikçilerin yüksek üretim maliyetleriyle karşılaşmasına ve düşük müşteri hizmet seviyelerine neden olmaktadır. Talepte dalgalanmalar arttıkça, müşteri taleplerini zamanında karşılayamayan zincir üyeleri bu durumu tekrar yaşamamak için gereğinden fazla stok tutma eğilimine girerler ve bunun içinde olması gerekenden çok daha fazla siparişi bir üst basamaktaki üyeye iletirler. Kamçı etkisini oluşturan temel etken, tedarik zincirinde bir üst basamaktaki üyeye verilecek sipariş miktarlarıyla ilgili karar alınırken veri olarak son müşteri talebi değil de bir alt basamaktan gelen sipariş miktarının girdi olarak kabul edilmesidir. Ayrıca talep tahminlerinde yapılan hatalar ve bu hataların sonucunda da sık sık yapılan talep tahmin düzeltmeleri de Kamçı Etkisini oluşturan dalgalandırmalara ek dalgalar katmaktadır.

Sipariş miktarlarında büyük çelişki ve değişkenliklere yol açan Kamçı Etkisini azaltmak veya engellemek için yapılması gereken öncelikli iş alt basamak talep kararlarının zincir süreçlerine etkisini minimize etmektir. Bu ise ancak iyi bir bilgi teknolojileri alt yapısıyla son ve doğru müşteri taleplerini, zincirin üst basamakları tarafından görülmesinin sağlanması ile mümkün olur. Ancak nihai müşteri taleplerinin sistem üzerinde görülmesi Kamçı Etkisini azaltır fakat tamamen yok etmez. Buna yardımcı bir önlem de bayilerle ana firmaların bir araya gelerek talep tahminlerinde bulunmaları olabilir. Uzun tedarik süreleri de zincirdeki çelişki ve değişkenlikleri arttıran önemli nedenlerden biridir. Tedarik süreleri arttıkça sipariş miktarlarındaki değişkenlik artar ve fabrikaların üretim ve kapasite planı yapmaları zorlaşır. Yani siparişi zamanında karşılanmayan müşteri bir sonraki siparişini abartarak tedarikçiyi sıkıntıya sokar. Daha sonra yapılacak müşteri sipariş iptalleri ise özellikle zincirin üst basamaklarında yüksek yedek parça ve hammadde stoklarına dolayısıyla da yüksek maliyetlere neden olur.

Sipariş ve nakliye maliyetlerini göz önüne alıp zincirdeki bir üst üyeye sık sipariş açmak yerine uzun sabit sipariş rutinlerinde (Örneğin aylık siparişler) sipariş açan işletmelerde Kamçı Etkisini tetiklemektedirler. Özellikle MRP (Materials Requirements Planning-Malzeme İhtiyaç Planlaması) yöntemini kullanan ana firmaların (Distribütörlerin)  siparişlerin ay boyunca biriktirilip daha sonra tek sipariş olarak üst üyeye iletilmesi tedarikçileri kararsız ve çelişkili siparişlerle karşı karşıya bırakır. Yani çok yüksek adetli bir siparişin ardından çok düşük adetli bir siparişin etkisi tedarikçiye ve daha üstüne verimsizlik ve maliyet olarak yansıyacaktır. Benzer şekilde kendi maliyetlerini düşünen ve buna göre davranan bayi veya yetkili servislerin yaptığı toplu siparişlerde Kamçı Etkisine neden olmaktadır. Yani bayiinin ilk siparişi çok fazla miktarda olup zincirin üst sıralarına doğru büyüyerek çıkacak, yüksek miktarlı sipariş nedeniyle oluşan stoklar yüzünden bir sonraki sipariş de beklide çok düşük adetlerde olacaktır veya hiç verilmeyecektir.

Tedarikçilerin, üreticilerin veya distribütörlerin zaman zaman yaptıkları promosyon, kampanya ya da pazar koşullarından dolayı gerçekleştirilen fiyat indirimleri Kamçı Etkisine neden olan bir başka etkendir. Bu avantajlı fiyatlardan faydalanmak isteyen servis veya bayiler ihtiyaçlarının çok üstünde yedek parça siparişi verecekler ve doğal olarak ta bu parçalardan fazla miktarlarda stoklara sahip olacaklardır. Bunların satışından istenen satış adetlerini yakalayamayan bayilerin uzun süre üzerlerinden atamayacakları atıl stokları oluşacaktır. Son olarak bayilerin tedarikçi tarafından bir ürünün çeşitli üretim ve tedarik sorunları nedeniyle az miktarda arz edileceğine inanmaları onları ihtiyaçlarından fazla adetlerde talep etmeye yani sipariş açmaya yöneltmektedir.

Kamçı etkisini azaltmak içinse ana firma başta olmak üzere tüm üyelere bazı sorumluluklar düşmektedir.

Ana firmanın veya distribütörün sorumlulukları

Stoklarına ait bilgileri mutlaka bayi ve servislerine iletmeli, değişiklikleri en kısa sürede bildirmelidir. En uygunu iyi bir bilgi teknolojisi alt yapısıyla hem kendi stoklarını bayilerine göstermeli, hem de onların stoklarını görebilmelidir. Servis ve bayilerde bulunması gereken ana yedek parça kalemleri ve stok adetleri belirlenmeli ve bunların bayi veya servisler tarafından tutulması sağlanmalıdır. Yani her bir bayi için, o bayinin kapasitesine, iş hacmine ve bölgesine göre tutması gerek ana bir yedek parça stoku oluşturulmalıdır. Bu stoklar iyi takip edilmeli ve bayi tarafından stokta yer alması gereken bir parçanın satılmasının ardından bu parçaya ait siparişin açılması sağlanmalıdır. Bayi ve yetkili servislere stok yönetimi ilgili gereken bilgi, eğitim ve yazılım desteği verilerek müşteri hizmet seviyesinin yükseltilmesi ve servis ciro ve karlılığının arttırılması sağlanmalıdır. Gerek kendisinin tedarikçilerine açtığı siparişler için gerekse de kendisine bağlı servislerin açtığı siparişler için; sipariş/tedarik süreç ve işlemlerinin kısaltılması ve daha yalın hale getirilmesini sağlamalıdır. Zincirdeki lojistik (Depolama ve nakliye) maliyetlerinin azaltılması için yetkili servis ve bayilerine gereken desteği vermeli ve bu konuda etkin çalışmalar yapmalıdır. Mümkün olduğu kadar sabit fiyat politikaları uygulamalı, promosyon uygulamalarından önce bayilerine bilgi verilmeli, sipariş miktarlarına göre aşırı ek indirimler yapılmamalıdır. Gerek kendisi, gerekse bayi ve tedarikçileri için bazı anahtar performans ölçütleri (Stok devir hızı, stok gün sayısı, sipariş karşılama oranları vs.) belirlemeli ve bunları sürekli ölçerek takip etmeli bunların sonuçlarına göre aksiyonlar almalıdır.

Yetkili servis veya bayinin sorumlulukları

Kendi müşterilerine yani nihai tüketiciye sattıkları parça miktar bilgilerini düzenli bir biçimde kayıt altına almaları ve bu bilgileri ana firmaya düzenli bir şekilde ve mümkün olan en sık aralıklarla iletmeleri gerekmektedir. (Eğer yukarıda değindiğimiz bir bilgi teknolojileri alt yapısı yoksa) Ana firmaya yapılacak siparişlerin mümkün olduğu kadar haftalık siparişler olmasına, verilecek haftalık sipariş miktarlarının da buna göre olmasına dikkat etmelidir.Tutması gereken ana bayi/servis stokunu çok iyi takip etmeli, harcanan parçanın yerine hemen yenisini koymalıdır.

Tedarikçilerin sorumlulukları

Parça veya malzeme üretim süreçlerini gözden geçirerek, alt basamak üyelerine verdikleri hizmet seviyesini yükseltmelidirler. Tedarik zinciri iyileştirme çalışmalarında ana firmaya tam destek vermeli ve bu çalışmaların içinde yer almalıdır.

Son söz olarak ta tüm zincirin ve sistemin iyi analiz edilip anlaşılması buna göre tedbirlerin alınmasının sonuçları tüm tedarik zinciri üzerinde bu sefer de dalga dalga iyileşmeler olarak görülecektir. Son müşteri talep bilgisinin merkezileştirilmesi ile belirsizliklerin azaltılması ve üyeler arsında uzun dönemli statrejik anlaşmaların yapılması da Kamçı Etkisini azaltacaktır.

Küreselleşen dünyada, bu küreselleşmeye paralel olarak toplumun hukuksal alanındaki ihtiyaç ve ihtilafları da hızla değişmektedir. Bu değişim içinde avukatlık ve hukuk danışmanlığının sadece ihtilafları çözmek değil, aynı zamanda ihtilafların oluşmasını engellemek olduğu inancıyla; donanımlı, dinamik ve deneyimli kadrosuyla yola çıkan Bab Hukuk & Danışmanlık Bürosu;

 

-Hukukun işlemesini, güç ve statik kurallardan oluşan bir bütün değil, sürekli gelişen yaşamın bir parçası olarak görerek,

-Uyuşmazlıkların çözümü ve analizinde kalıplara bağlı yaklaşımın yerine geniş bir vizyon, öngörü ve süratle çözümlere ulaşmak amacıyla hareket etmeyi prensip edinerek,

-Müvekkil ile kurulacak ilişkinin ilk kuralının, mesleki ve özel hayata dair paylaşılan tüm bilgilerin gizlilik çerçevesinde, özenle saklanması gerektiği bilincine sahip olarak,

-Başlanan hukuksal sürecin her aşamasında müvekkili bilgilendirme prensibiyle hareket ederek, başarı ve sonuç odaklı hizmet veren bir hukuk ve danışmanlık ofisidir.

FAALİYET ALANLARIMIZ

Ofisimizin yoğun olarak hizmet verdiği alanlar;

* Ceza Hukuku                                          

* Ticaret ve Şirketler Hukuku

* Borçlar-Sözleşmeler Hukuku   

* Miras Hukuku

* Şahıs ve Aile Hukuku

* Eşya ve Gayrimenkul Hukuku

* İcra ve İflas Hukuku                                           

* İş Hukuku             

* Tüketici ve Rekabet Hukuku    

* Enerji Hukuku     

* İdare ve Vergi Hukuku

Av. Muhammed Benan Şenbayram, 2002 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başladığı hukuk eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak İstanbul Barosu’na kabul edilmiştir. Avukatlık stajını Türkiye’nin önde gelen Hukuk Bürolarından Av. Mehmet ABA’ya ait Aba Hukuk Bürosu’nda tamamlayarak staj sonrası çalışmalarını 2011 yılına kadar bu büroda devam ettirmiş, 2012 yılında Bab Hukuk ve Danışmanlık Bürosu’nu kurarak serbest avukatlık hizmeti vermeye başlamıştır. Göreve başladığından bu yana bünyesine birçok başarılı hukukçu katmış, hukukun çeşitli alanlarında yerli-yabancı, gerçek ve tüzel kişilere başarıyla hizmetler vermiş, değeri çok yüksek miktarlı dava ve icra takiplerinde olumlu sonuçlar elde etmiş, kamuoyuna mal olmuş önemli davalarda başarıyla görev almıştır. Hukukun farklı dallarında eğitim seminerlerine katılmış, çeşitli uzmanlık sertifikalarına hak kazanmıştır. Halen Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Ana Bilim Dalında Yüksek Lisans çalışmalarını sürdürmekte, iyi derecede İngilizce bilmektedir. Kurucumuz aynı zamanda lisanslı sualtı squba dalıcısı olup, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Hukuk Kurulu Üyeliği görevini de yürütmüş, halen İstanbul Şanlıurfa Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği ve İnler Spor Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti/Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürütmekle birçok sivil toplum kuruluşunun hizmet ve faaliyetlerinde de aktif olarak yer almaktadır. Bab Hukuk Bürosu, kurulduğu günden itibaren sahip olduğu istikrarlı gelişmeyle İstanbul’un saygın hukuk bürolarından biri haline gelmiştir.

 

FOREIGN TRADE SPECIALIST (TOFAŞ)

 

1995-2000

 

  • Spare Parts Import-export operation procedures (Management of approximately 150 Million Euro activity per a year)
  • Transport organization for foreign trade operations of spare parts
  • Responsible online data transfer system between Tofas and Fiat Ricambi Italy.

 

 

SPARE PARTS LOGISTICS SPECIALIST (TOFAŞ)

 

2000-2006

 

  • Weekly and monthly planning to order and supply of spare parts
  • Give part orders to local and foreign suppliers
  • Ensuring to deliveries of given spare parts order
  • Management of roughly 10 Million Euro stock
  • Ensure parts shipment to authorized services
  • Develop and realize cost reduction projects on supply chain issues
  • Tracking and reporting for key performance indicators of logistics management issues

 

 

Spare Parts Manager (PUTZMEISTER MAKINE SAN. VE TIC. A.S.)

 

2006

 

  • Ensure the realization of spare parts turnover and other financial goals
  • Management of spare parts sales team
  • Ensure the realization of the objectives of the turnover and profitability of the company and dealers
  • Design and implement competitive price and profitability policies of spare parts
  • Ensure the coordination with production, quality, purchasing, logistics and with other departments
  • Dealer and authorized services development and audit works, coordination and reporting
  • Finding new dealers and authorized service for network of aftersales
  • Making dealer and service contracts, creating authorized service standards
  • Creation and implementation of dealers and service training plans

 

 

Head of Spare Parts Dept (KARSAN AUTOMOTIVE)

 

2009

 

  • Administrate Spare Parts Department and business flow
  • Ensure the realization of department’s turnover and budget objectives (Stock, profitability, and other financial goals)
  • Design and implement competitive price and profitability policies of spare parts
  • Making to visit to costumer and authorized service to support of the spare parts sales team
  • Organize part and accessory campaigns for turnover increasing
  • Managing the processes of purchasing spare parts
  • Making to periodic negotiation with parts suppliers within the scope of purchasing
  • Making parts and accessory localization to reduce cost
  • Create new spare parts business areas (Equivalent parts, tyre, battery, etc.)
  • Management of spare parts stock and inventory
  • Spare parts order and supply planning and management
  • Spare parts warehouse and delivery process management
  • After sales part warranty and claim management
  • Preparation and publication of the periodic activity reports for senior management

 

 

After Sales Manager (Liebherr Maritime Cranes / Turkey)

 

2013

 

  • Management of all after-sales and spare parts process,
  • Coordination of technical service team,
  • After sales targets (Service and spare parts turnover and profitability, spare parts inventory levels, customer satisfaction, improving the quality of technical services) realization,
  • Planning and conducting after-sales business development activities,
  • Making customer relationship management,
  • Contact to customer to “train” them to understand company system.
  • Implementing company-customer contracts and after-sales service tracking,
  • Carrying out training programs for the development and implementation of technical service team,
  • Customer follow-up of current accounts and credit companies
  • Develop the service & spare parts business performance reports, prepare and present them to the top management and related departments

 

 

 

Management Consultant (MRA Consultancy)

 

2015

 

  • Carrying out research and data collection to understand the organization,
  • Conducting process analysis,
  • Interviewing the client’s employees, management team and other stakeholders,
  • Running focus groups and facilitating workshops,
  • Identifying issues and forming hypotheses and solutions,
  • Presenting findings and recommendations to clients,
  • Implementing recommendations/solutions and ensuring the client receives the necessary assistance to carry it all out,
  • Managing projects and programmes,
  • Leading and managing those within the team, including analysts
  • Liaising with the client to keep them informed of progress and to make relevant decisions.

 

Gizlilik Politikası ve Kurallar

www.rizaaltug.com, Mehmet Rıza Altuğ tarafından oluşturulan ve işletilen bir web sitesidir. İşbu sözleşmedeki “Site” terimi, Mehmet Rıza Altuğ’u ifade etmektedir.

“Kullanıcı”, www.rizaaltug.com sitesini ziyaret eden kişidir.

İşbu siteyi ziyaret eden veya bu sitede sunulan hizmetlerden yararlanmayı talep eden herkes, işbu “Gizlilik Politikası” nda yer alan hüküm ve şartların tamamını aynen kabul eder. Aşağıda yer alan Gizlilik Politikası maddelerinin herhangi bir kısmını ya da tamamını kabul etmeyen kullanıcıların siteyi kullanmamaları gerekir.

  1. Sitede, Kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik hizmetler listelenmektedir. Kullanıcı sitede listelenen hizmetler hakkında bilgi almak, satın almak ve teklif almak aracılığıyla Siteyle iletişim bilgilerini paylaşabilir. Site bu iletişim bilgilerini kullanarak telefon, SMS ve E-Posta yoluyla Kullanıcıyla tekrar iletişime geçecektir. Bunun dışında, Site, kullanıcının verdiği bilgileri, işbu Web Sitesi’nde verilen hizmetin amacı dışında kullanmayacak ve gizli tutacaktır.
  2. Farklı internet siteleri üzerinde sitemizin trafiğini arttırmak adına çerezler (Bir karakter dizisi içeren küçük bir dosya) kullanmaktayız. Kullandığımız çerezlerin çoğu oturumunuzu kapattıktan sonra bilgisayarınızın ana belleğinden silinmektedir. Geri kalan çerezler ise kullanıcıların tercihlerini kaydetmek, sitemize tekrar giriş yapıldığında kullanıcıların rahatlıkla tanımlanabilmesi ve kullanıcı eğilimlerini yakından izlemek de dahil olmak üzere hizmetlerimizin toplam kalitesini artırmak için kullanılırlar. Anlaşma yaptığımız fırsat ortaklarımız bu çerezleri kullanarak kullanıcı bilgilerini toplama, dağıtma ve kullanmaya vakıf değildirler.
  3. Site Google Analytics gibi çeşitli üçünçü kişi ya da kuruluşların takip sistemlerini kullanır. Google Analytics, Google Inc. Şirketinin Web Analiz Hizmetidir. Google Analytics kullanıcıların bilgisayarından topladığı bilgileri (IP adresi dahil) istatistiksel amaçlarla Amerika’daki Google sunucusuna aktarır ve bilgiler burada saklanır. Toplanan bilgiler sitemizde bulunan kullanıcıların yapmış olduğu tercihleri değerlendirmek, sitemizin aktivite raporlarını düzenlemek ve site hizmetlerini geliştirmek amacıyla kullanılır. Google, IP adresi de dahil olmak üzere kullanıcıların bilgilerini kendisinde saklı olan diğer bilgiler ile birleştirmez ve bu bilgileri kanuni ve yasal bir gerekçe olmadığı sürece üçüncü kişilerle paylaşmaz. Sitemizde bulunan kullanıcılar tarayıcılarında uygun ayarları seçerek çerezlerin kullanımını kıstılayabilirler. Ancak bu durumda sitemizin tüm özeln liklerinden faydalanamayabilirler. Sitemizde bulunan kullanıcılar Google tarafından kişisel bilgilerinin yukarıdaki şartlar ve gerekçeler dahilinde toplanmasını ve kullanılmasını onaylamış olmaktadırlar.
  4. Site işbirliği yaptığı kurumların pazarlama ve promosyon faaliyetleri çerçevesinde kullanıcıya yönelik duyurular yapabilir ve bu amaçla e-posta ve SMS gönderebilir, telefonla arayabilir. Kullanıcılarımız bahse konu olan tanıtımlardan haberdar olmak istemezler ise diledikleri zaman info@rizaaltug.com adresine e-posta göndererek kendilerine yönelik duyuruları durdurabilirler.
  5. Site, kullanıcılarının kişisel bilgilerini devlet ve kamu güvenliğinin tehdidi gibi durumlarda, kanuni ve yasal sebeplerle Türkiye Cumhuriyeti’nin kurum ve kuruluşları ile paylaşabilir.
  6. Gizlilik politikasında kısmen ya da tamamen değişiklikler olabilir bu değişiklikler site üzerinde anında düzeltilecektir. Sitemizi kullanmaya devam ederek gizlilik politikasındaki değişiklikleri kabul ettiğinizi beyan edersiniz.

Mesafeli Satış Sözleşmesi

Madde 1- TARAFLAR

TARAF 1. HİZMET SAĞLAYICI; MEHMET RIZA ALTUĞ

Adres: Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cd. Metal İş Merkezi No:37/60 Ataşehir-İstanbul

Telefon: 0850 522 20 34               , GSM: 0532 787 59 60, E-posta: riza.altug@mraconsultancy.com

Bundan sonra “MRA” olarak anılacaktır.

Hizmet Sağlayıcıya ait internet sitesi bundan sonra “www.rizaaltug.com” olarak anılacaktır.

TARAF 2. HİZMETİ KULLANAN; Hizmet Sağlayıcının sunduğu hizmeti edinen, kullanan veya bu hizmetten yararlanan gerçek ya da tüzel kişidir.

Bundan sonra “KATILIMCI” olarak anılacaktır.

Madde 2 – SÖZLEŞMENİN KONUSU

İşbu sözleşmenin konusu, MRA’nın, KATILIMCI’ya hizmet satışını yaptığı ve karşılığında KATILIMCI’nın MRA’ya hizmet bedelini ödediği, işbu sözleşmede nitelikleri ve satış fiyatı belirtilen hizmetin satışı ve ifasına ilişkin 6502 s. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ve ilgili yasal hükümler uyarınca tarafların hak ve yükümlülüklerinin belirlenmesidir.

Madde 3- HİZMET DETAYLARI

İşbu sözleşme konusu hizmetler şunlardır; seminer, eğitim, online eğitim, sertifika programları, etkinlik, çalıştay, zirve, yurt içi ve yurt dışı eğitim organizasyonları, vb.

Madde 4 – HİZMETİN İFASI ve İFA ŞEKLİ

4.1. Hizmet, MRA’nın yukarıda yazılı adresindeki merkezinde veya MRA’nın 3. kişilerce anlaştığı, KATILIMCI’ya bildirilen başka bir adreste ve bildirilen tarihte ifa edilecektir.

Önceden belirlenmiş olan ifa anında KATILIMCI’nın ifa yerinde bulunmaması halinde MRA edimini, tam ve eksiksiz olarak yerine getirmiş kabul edilecektir.

4.2. Sözleşme konusu hizmetin ifası için işbu sözleşmenin KATILIMCI tarafından onaylanması ve hizmet bedelinin MRA’nın sunduğu ödeme şekillerinden biri ile ödenmiş olması şarttır. Herhangi bir nedenle hizmet bedeli ödenmez veya banka kayıtlarında iptal edilir ise, MRA’nın hizmeti ifa etme yükümlülüğü doğmaz.

Madde 5 – HİZMET BEDELİNİN ÖDENMESİ

5.1. KATILIMCI’nın kredi kartı ile ödemede bulunabilmesi için kredi kartı bilgilerini tam ve eksiksiz olarak doldurması gerekmektedir.

5.2. Kredi kartı ile ödeme tek çekim veya taksitli olarak yapılabilir. Taksitlendirme işlemlerinde, KATILIMCI ile ilgili banka arasında imzalanmış bulunan sözleşme hükümleri geçerlidir.

5.3. Banka havalesi ya da EFT yoluyla yapılan ödemelerde sözleşmenin kurulma anı, ödemenin MRA’nın banka hesabına ulaştığı tarihtir. Banka havalesi ya da EFT yoluyla yapılan ödemelerde, 2 (İki) iş günü içinde ödemenin gerçekleşmemesi durumunda MRA, hizmet satışını iptal etme hakkına haiz olacaktır.

5.4. Ödemenin kredi kartı veya benzeri bir ödeme kartı ile yapılması halinde, hizmetin alınmasından sonra, KATILIMCI’ya ait kredi kartının, KATILIMCI’nın rızası dışında yetkisiz kişilerce haksız veya hukuka aykırı olarak kullanılması nedeniyle, banka veya finans kuruluşunun ürün bedelini MRA’ye ödememesi halinde, MRA sözleşmeye konu hizmeti ifa etmekten kaçınabilir.

Madde 6 – GENEL HÜKÜMLER

6.1. KATILIMCI, MRA’nın isim, unvan, açık adres, telefon ve diğer erişim bilgileri, satışa konu hizmetlerin temel nitelikleri, vergiler dahil satış fiyatı, ödeme şekli, ifa yeri ve tarihi, ifa koşulları ve satışa konu hizmet ile ilgili tüm ön bilgiler ve cayma hakkı konusu dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak üzere hizmet ile ilgili her türlü bilgi sahibi olduğunu, bu ön bilgileri elektronik ortamda teyit ettiğini ve sonrasında hizmeti satın aldığını işbu sözleşme hükümlerince kabul ve beyan eder. www.rizaaltug.com sitesinde yer alan ön bilgilendirme ve fatura, işbu sözleşmenin ayrılmaz parçalarıdır. Hizmet bedeli ödendiği vakit bu Sözleşme kurulmuş ve KATILIMCI, sözleşmenin tüm koşullarını kabul etmiş sayılır.

6.2. MRA, sözleşme konusu etkinliğe ilişkin www.rizaaltug.com‘daki bilgilerin doğruluğundan ve hizmetin belirtilen niteliklere uygun olmasından kendisinin sorumlu olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder.

6.3. Eğitim içeriği, eğitim esnasında, MRA’nın ekip dinamiklerine veya başka bir sebebe bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu durumda KATILIMCI’nın ücret iade hakkı doğmamaktadır.

6.4. MRA, programda açıklanan eğitim günü, saati, yeri ve eğitmeni değiştirme hakkını saklı tutar. Ancak bu değişikliği KATILIMCI’ya bildirmek durumundadır.

6.5. MRA, eğitimlerin belirtilen saatten daha erken ya da daha geç bitmesi eğitmenin inisiyatifinde olup, bu durum KATILIMCI’ya bir talep hakkı vermeyeceği gibi, planlanandan daha uzun süren eğitimler için MRA’ya da KATILIMCI’dan ek bir ücret talep etme hakkı vermez.

6.6. Eğitim esnasında, eğitmene veya diğer KATILIMCI’lara sözlü veya fiziksel olarak sataşma, kışkırtma, hakaret, şiddet ya da şikayete konu olacak herhangi bir eylem ya da davranışın vukuu bulması halinde, MRA’nın ya da bu muamelelere maruz kalan MRA ve diğer katılımcıların cezai soruşturma hakkı saklı olup, bu eylemi gerçekleştiren KATILIMCI’yı veya KATILIMCI’ları salondan çıkarma ve bu KATILIMCI ve/veya KATILIMCI’lar açısından eğitimi sonlandırma hakkına sahiptir. Bu durumda KATILIMCI veya KATILIMCI’lar ilgili eğitime katılmak için ödediği bedelin iadesini talep edemez.

6.7. KATILIMCI tarafından eğitim katılım formunun doldurulması ve katılım ücreti ödenmesi ile MRA, KATILIMCI’nın vermiş olduğu e-posta ve cep telefonu ile iletişime geçecektir. KATILIMCI’nın vermiş olduğu e-posta, ad-soyad ve cep telefonu bilgisinin yanlış olması halinde tüm sorumluluk KATILIMCI’da olacaktır. MRA, tarafından gönderilen e-postanın KATILIMCI’ya ulaşmaması, verilen cep telefonlarına ulaşılmaması, sertifikalarda yazılan ad-soyadın yanlış verilmesi hallerinde sorun KATILIMCI’dan kaynaklanıyorsa, MRA herhangi bir mesuliyet kabul etmez.

6.8. Eğitim yeterli kontenjana ulaşmadığı takdirde, ücret iadesi yapılması veya bu hakkın başka bir eğitime katılım için kullanılmasına imkan verilmesi tamamen MRA’nın tasarrufundadır.

6.9 Taraflar, sözleşme hükümlerinin haksız şart sayılabilecek bir özellik taşımadığını, menfaatler dengesi bakımından bir haksızlık bulunmadığını kabul ederler.

Madde 7 – CAYMA HAKKI:

Sunulan hizmetlere ilişkin Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği m.15/g uyarınca işbu satım sözleşmesinden cayma hakkı mevcut olmayıp, yapılan satışlar kural olarak kesindir ve iadesi mümkün değildir.

Madde 8 – BİLDİRİMLER

8.1. İşbu sözleşme tahtında taraflar arasında yapılacak her türlü yazışma, kanunda sayılan zorunlu haller dışında, e-posta aracılığıyla yapılacaktır. KATILIMCI, işbu sözleşmeden doğabilecek ihtilaflarda MRA ile yaptığı e-posta yazışmalarının bağlayıcı, kesin ve münhasır delil teşkil edeceğini, bu maddenin HMK m.193 anlamında delil sözleşmesi niteliğinde olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder.

8.2. Mücbir sebepler ifa imkansızlığı olarak değerlendirilecek olup, daha önce yapılan ödemelerin KATILIMCI’ya geri ödenmesi MRA’nın tasarrufunda olacaktır.

8.3. MRA’nın KATILIMCI ile yapacağı tüm yazışmalar yukarıda yazılı e-posta adresinden yapılacaktır. Bu e-posta adresinin değişmesi halinde MRA’nın KATILIMCI’ya vereceği diğer e-posta adresi yeni yazışma adresi olacaktır.

Madde 10 – YETKİ

İşbu sözleşmeden dolayı ihtilaflar ile ilgili, Bakanlıkça her yıl belirlenen parasal sınırlara göre, KATILIMCI’nın veya MRA’nın ikametgahının bulunduğu yer il/ilçe Tüketici Sorunları Hakem Heyeti veya Tüketici Mahkemeleri yetkilidir.

İşbu sözleşme, tüm maddeleri taraflar arasında okunmuş ve karşılıklı iradeleri ile kabul edilmiş olup, … /… / …… tarihinde kurulmuştur. Bu sözleşme, ilgili etkinliğin hizmet satışı tamamlandığı tarihte yürürlüğe girer,  KATILIMCI’nın ilgili hizmetin ödemesini yapması neticesinde MRA’nın hizmete konu etkinliği gerçekleştirmesi ile sona erer.

TARAF-1 MRA

TARAF-2 KATILIMCI

Sizi Arayabilirim..